Wyżywienie na Sardynii pozwoli turyście doświadczyć wyspy od szybkiego posiłku za 10 € do ekstrawagancji ponad 100 € za luksusową kolację. W przeliczeniu na osobę można spodziewać się średnio 20-40 euro za posiłek w średniej klasy restauracji podczas zwiedzania Sardynii. Stragany z jedzeniem i bardziej wyszukane restauracje serwują jedzenie odpowiednio za 5-15 € i 50-100 € za osobę.
Podczas moich podróży na Sardynię wypróbowałem każdą z opcji gastronomicznych, jakie wyspa ma do zaoferowania i mogę powiedzieć, że Sardynia jest rajem dla miłośników jedzenia na każdą kieszeń. Przyjrzyjmy się wydatkom na różne doznania kulinarne.
Jeśli chodzi o opcje przyjazne dla budżetu, będziesz miał do wyboru wiele różnych opcji! Kawałek pizzy lub panino z piekarni lub stoiska targowego powinien kosztować od 3 do 7 euro. Czas, kiedy kupiłem wspaniały kawałek focaccii z serem za jedyne 4 euro w lokalnej piekarni w Cagliari, był prawdziwym zaskoczeniem, ale jednocześnie wspaniałym doświadczeniem smakowym.
Nieformalne posiłki: Niedrogie smaki Sardynii
Jeśli chcesz zjeść niezobowiązujący posiłek, powinieneś rozważyć zarezerwowanie budżetu w wysokości około 15-25 € na osobę. Jeden taki posiłek może zazwyczaj obejmować danie główne i kieliszek domowego wina. Wciąż pamiętam jedną trattorię w Alghero, w której podano mi talerz malloreddus (pierogi w stylu sardyńskim) z kiełbasą ragù i kieliszkiem wina Cannenna za około 18 euro.
Istnieje wiele restauracji typu fast-food lub restauracji sieciowych, w których koszty mogą być postrzegane jako duże podobieństwo do tych, które można znaleźć w innych częściach Europy, tj. zakres od 7 do 15 euro. Sugeruję jednak, abyś nadal koncentrował się na lokalnych miejscach, ponieważ na pewno uzyskasz autentyczne doświadczenie.
Restauracje średniej klasy: Delektowanie się sardyńskimi specjałami
Od 30 do 50 euro za posiłek z przystawką, daniem głównym, deserem i winem to kwota, jakiej można się spodziewać w restauracjach średniej klasy. Lokale te oferują wysokiej jakości posiłki w rozsądnych cenach. W Oristano zjadłem niezapomnianą kolację, która składała się z antipasti, makaronu z owocami morza i seadas na deser z butelką białego wina za 40 € za osobę.
Co więcej, wiele restauracji ma „Menu del Giorno ” (menu dnia), które zwykle oznacza 2-3 dania za stałą cenę, zazwyczaj między 20 a 30 euro. Będzie to nie tylko nowy sposób na skosztowanie lokalnej kultury za rozsądną cenę, ale także okazja do poszerzenia horyzontów poprzez poznanie nowych rodzajów żywności.
Costa Rei: Jedzenie z widokiem
W Costa Rei, jednym z moich ulubionych miejsc na wyspie, koszty posiłków mogą być nieco wyższe ze względu na atrakcyjność dla turystów. Danie główne w restauracji Beachfront może kosztować od 25 do 40 euro. Niezrównane widoki na morze uzasadniają tę cenę. Był taki czas, kiedy byłem w restauracji w pobliżu plaży i zjadłem wspaniałą kolację, która obejmowała grillowaną rybę. Jednak posiłek kosztował tylko 35 € za danie główne, ale zarówno świeża ryba, jak i zachód słońca sprawiły, że był wart każdego grosza.
Jeśli zatrzymasz się w Costa Rei, możesz również skorzystać z tamtejszych agriturismi (gospodarstw agroturystycznych). Ceny początkowe wynoszą zwykle 30-40 euro za osobę, w tym wino, ale naprawdę miło jest posmakować autentycznej kuchni sardyńskiej z tego miejsca.
Wyśmienita kuchnia: Przepych na sardyńską kuchnię
Na Sardynii nie brakuje luksusowych lokali gastronomicznych, zwłaszcza w obszarach turystycznych i dużych miastach dla każdego, kto pragnie wysokiej klasy doznań kulinarnych. W tych lokalach gastronomicznych trzeba wydać 70-100 euro lub nawet więcej za dobrą kolację wraz z winem, podczas gdy niektóre z nich oferują menu degustacyjne za około 150-200 euro za osobę.
Wciąż nie mogę zapomnieć o wykwintnej kolacji w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin w Porto Cervo. Pewnego wieczoru było tam 7-daniowe menu degustacyjne z winem, a jego koszt wynosił 180 € za osobę. Bez wątpienia była to uczta, ale kreatywne akcenty na unikalnych tradycyjnych sardyńskich smakach i fantastyczna obsługa pomogły ukoronować ten jednorazowy romans.
Drinki i aperitivo: Toast za sardyńskie wieczory
Nadal skupiamy się na drinkach! Cena kieliszka domowego wina w restauracji zwykle waha się od 3 do 6 euro, podczas gdy butelka waha się od 15 do 30 euro. Normalny zakres cen koktajli to 7-12 €. W większości przypadków piwo jest nieco tańsze w stosunku do napojów, ponieważ kufel kosztuje około 3-5 €.
W sardyńskich miastach można znaleźć bary z aperitivo lub drinkiem przed kolacją z przystawkami lub małym bufetem. Cena może być tak niska, jak 7 €, lub tak wysoka, jak 15 €, a także może być wystarczająco silna, aby usunąć głód do czasu właściwego posiłku. Mam wspaniałe wspomnienia z aperitivo w Olbii, które kosztowało zaledwie 10 €, spritz z dostępem do lokalnych serów, konserw mięsnych i małych pizz.
Wskazówki dla osób dbających o budżet
Jeśli budujesz przystępny budżet, rozważ zjedzenie głównego posiłku w godzinach południowych, zazwyczaj wtedy, gdy ceny są niższe. Dość często jest to niedrogie menu, które zawiera typowe włoskie potrawy i jest dostępne od 10 do 15 € po południu tylko wtedy, gdy jedzenie jest bardzo biznesowe.
Nawet jeśli jesteś trochę poza wszystkimi turystycznymi drogami, nie bój się spróbować w małym rodzinnym lokalu. Muszę powiedzieć, że najlepsze chwile na Sardynii spędziłem w małych trattoriach, w których babcia nadal pracuje w kuchni. Miejsca te są zwykle dobre, aby posiłki oszczędzały dużo pieniędzy.
Nie zapominaj, że sardyńska podróż kulinarna to nie tylko jedzenie, ale także szansa na wzięcie udziału w holistycznym doświadczeniu. Niezależnie od tego, czy jesz proste danie z makaronu w lokalnej trattorii, czy też rozkoszujesz się bufetem z owocami morza, obserwując Morze Śródziemne, smaki, środowisko i życzliwość ludzi sprawiają, że każdy posiłek staje się powodem do świętowania.